Dysfagie - poruchy polikání

Dysfagie je porucha polykání a nejčastěji se s ní setkáváme u pacientů nad 60 let věku, ale výjimkou nejsou ani děti. Jedná se o stav, při kterém je obtížný průchod pevných látek nebo tekutin z úst do žaludku. Podle druhu problematických potravin (pevná nebo tekutá strava) volíme řešení dysfagie. Pokud se jedná o problém s polykáním pevné stravy – stravu mechanicky upravíme (namixujeme, nameleme, pokrájíme nebo suché kousky namočíme). Opačným problémem bývá problematické polykání tekutin vč. polévek, které řešíme tzn. zahušťovadlem. Nejčastější příčiny poruch polykání u dospělých osob jsou cévní příhody mozkové, různá neurologická degenerativní onemocnění nebo onkologická onemocnění (nádory hlavy a krku včetně následků postradiační terapie) a další. Komplikací této poruchy (dysfagie) je většinou vdechnutí (aspirace) části stravy nebo tekutin do dýchacích cest a následně vznik zánětu. Následky dysfagie jsou z velké části dehydratace a podvýživa, neboť pacienti raději nejedí/nepijí, aby nemuseli kašlat, neboť kašel v průběhu jídla/pití je nejčastějším příznakem dysfagie.

Slovo nutriční specialistky:

Klíčové je rozeznání druhu dysfagie, tedy co činí pacientovi potíže: pevná strava nebo tekutá. Následně je nutné stravu upravit do optimální formy od malých kousků, přes mixovanou stravu nebo zahustit tekutiny do různých konzistencí (nektar - med -pudink). Ideální je odborná konzultace s logopedem a jasná diagnostika, která vede k optimálnímu řešení. V rámci výživy musíme zajistit, aby klient nehubl a měl dostatek tekutin. Pokud nečiní klientovi problém tekutiny, můžeme využít nutrego Forte jako variantu s vysokou dávkou bílkoviny a energie. Tuto výživu můžeme i využít k tzv. fortifikaci, neboli obohacení stravy (pracujeme s tím jako s ochuceným mlékem – jen teplota nesmí být > 50 stupňů). V případě potížích s polykáním tekutin můžeme z nutrego Forte připravit chutný pudink nebo využít nutrego Creme.

FORTE

Nutričně kompletní hyperkalorická výživa s vysokým obsahem bílkovin bez vlákniny určená při podvýživě nebo jejím riziku u pacientů se zvýšenými nároky na množství proteinu a energie ve stravě. Nutrego FORTE je možné použít i u pacientů v rámci zlepšení nutričního stavu před a/nebo po operaci. Neobsahuje lepek ani laktózu, je tedy vhodná při laktózové intoleranci nebo celiakii.

Potravina pro zvláštní lékařské účely.

Nutriční hodnoty 330 ml:
energie: 667 kcal, bílkoviny: 28 g, tuky: 26,4 g, sacharidy: 79,2 g, z toho cukry: 52,1 g
Nutriční hodnoty 200 ml:
energie: 404 kcal, bílkoviny: 17 g, tuky: 16 g, sacharidy: 48 g, z toho cukry: 32 g

• Doporučená denní dávka 330 ml:
1 balení při doplňkové výživě, 3 balení při kompletní výživě
• Doporučená denní dávka 200 ml:
1-2 balení při doplňkové výživě, 3-4 balení při kompletní výživě

• Příchutě: čokoláda, oříšek, vanilka, lesní jahoda, meruňka, cappuccino

Prodejní balení: 12 x 330 ml, 12 x 200 ml
Více >>

Kód produktu: P00002

0 Kč