Cukrovka

Cukrovka (diabetes mellitus) je různorodá skupina onemocnění, kterým je společná nedostatečná funkce či chybění hormonu inzulínu a z toho plynoucí vysoká hodnota cukru v krvi (hyperglykemie). Nejčastěji je diabetes spojen s obezitou a tzv. metabolickým syndromem. Tento typ diabetu (diabetes 2. typu) je v současné době na prudkém vzestupu a velmi brzo bude v České republice trpět touto chorobou 10% populace. Méně častěji se vyskytuje diabetes 1. typu, který vzniká na podkladě zničení buněk slinivky, které vytvářejí inzulín, autoimunitním zánětem.

Diabetes je onemocnění, které postihuje metabolismus všech hlavních živin, cukrů, tuků i bílkovin a pacienti jsou pro správný chod organizmu odkázáni na doživotní podávání léků či inzulínu. Zásady dietní léčby cukrovky jsou obecně známy a spočívají v racionální stravě a v počítání množství přijatých sacharidů. I přes to, že je diabetes často spojen s obezitou, může být paradoxně spojen s úbytkem kosterního svalstva a zhoršenou tolerancí zátěže, zejména v obdobích, kdy je organismus vystaven nadměrnému stresu.

Proto je vhodné, aby pacienti s cukrovkou omezili přísun sacharidů a naopak navýšili příjem kvalitních bílkovin. Toto je nezbytné zejména v období vyšší zátěže organismu, jako jsou akutní nemoci, úrazy, plánované operace a podobně. Také chronické komplikace cukrovky, zejména postižení ledvin a diabetická noha (špatně se hojící chronické rány na nohou) jsou často provázeny vyšší potřebou bílkovin a energie, kterou je třeba získat z kvalitní stravy.

Klinická výživa nutrego DIA byla speciálně vyvinuta pro potřeby pacientů s diabetem. Nízký obsah sacharidů a přidaná vláknina snižují rychlost vstřebávání cukrů do organismu (nutrego DIA má nízký glykemický index) a nedochází tak k výkyvům glykemie. Kvalitní bílkoviny jsou směsí rychle a pomalu vstřebatelného kaseinu a laktalbuminu mléčného původu. Tuk je původem z řepkového oleje, který obsahuje vysoký podíl omega 3 mastných kyselin, které mají protizánětlivé účinky a brání ucpávání tepen (ateroskleróze).

Jedna dávka nutrego DIA (330 ml) obsahuje:

  • 337 kcal energie
  • 17 g proteinu
  • 12 g tuku
  • 16,8 g cukrů

Klinická výživa nutrego DIA je dostupná ve 3 příchutích. Je snadno stravitelná, dobře tolerovatelná a jednoduše se pacientům podává – formou nápoje či sondou. Doporučená denní dávka je 1-2 lahvičky při doplňkové výživě a 5-6 lahviček při kompletní výživě.

nutrego DIA

Klinická výživa speciálně vyvinutá pro potřeby pacientů s diabetem I. i II. typu a při glukózové intoleranci. nutrego DIA obsahuje kvalitní bílkoviny složené z rychle a pomalu vstřebatelného kaseinu a laktalbuminu mléčného původu. Má nízký glykemický index stejně jako obsah sacharidů, které společně s přidanou vlákninou snižují rychlost vstřebávání cukrů do organismu. nutrego DIA je snadno stravitelné, tělem dobře tolerovatelné a podává se formou nápoje nebo sondou.

Nutriční hodnoty v jednom balení (330 ml):
• energie: 337 kcal
• bílkoviny: 17 g
• tuky: 12 g
• cukry: 16,8 g

• obsahuje tuk z řepkového oleje s vysokým podílem omega-3 mastných kyselin
• doporučená denní dávka je 1-2 lahvičky při doplňkové výživě a 5-6 lahviček při kompletní výživě
• 3 příchuti: čokoláda, oříšek, vanilka
Více >>

Kód produktu: P00003

0 Kč